HOME BESCHRIJVING CONTACT LINKS GASTENBOEK
REUEN TEVEN PUPS FOTO'S FILMPJES
   
Ras: Duitse Herder
FCI nummer: 166
Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Sectie: Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden
Land van herkomst: Duitsland
Schofthoogte: reu: 60 - 65 cm  teef: 55 - 60 cm
Gewicht: reu: 30 - 40 kg  teef: 22 - 32 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Duitse herder stamt af van de Bronshonden, waarvan men aanneemt dat deze ongeveer 20.00 jaar geleden als eerste honden in Europa werden gebruikt voor het hoeden van schapen. De Duitse ritmeester Von Stephanitz heeft veel invloed gehad op de huidige Duitse herder. Hij was de oprichter van de Verein für Deutsche Schäferhunde in 1899. Hij verbeterde het karakter en uiterlijk van dit ras met het motto dat ‘geschiktheid voor het werk het enige criterium voor schoonheid is’. Hiermee werd de basis gelegd voor een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld. In 1891 werd de standaard opgesteld voor dit ras. De Duitse Herder is het meest geregistreerde hondenras ter wereld, en hij wordt veelal gebruikt als werkhond op verschillende gebieden.

Algemene rasbeschrijving
De Duitse Herdershond is een middelgrote, rechthoekig gebouwde hond met een draverlichaam en is sterk en gespierd. Hij oogt harmonieus, heeft de beschikking over een moedig karakter en is zeer stabiel. Door zijn grote werklust en trouw is het een ideale werkhond.

Vacht
Dicht, hard, recht, stokharig en met onderwol.

Kleur
De toegestane kleuren bij een Duitse Herder zijn zwart, grauw, zwart met roodbruin, bruin en een gele tot helgrauwe aftekening. Heeft vaak een zwart zadel. Wit is niet toegestaan.

Gebruik
De Duitse Herder is een zeer veelzijdige gebruikshond voor de mens. Kan functioneren als herdershond, lawinehond, blindengeleidehond, speurhond, waak- en verdedigingshond, politiehond. Ook is de Duitse Herders is uitermate geschikt als gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie, in enkel geval wordt elleboogdysplasie vastgesteld.

Aard
De Duitse Herder is een veelzijdige, intelligente, leergierige en actieve hond. Hij vereist zeer veel lichaamsbeweging, om hem zowel mentaal als lichamelijk ‘gezond’ te houden. Anders loopt men de kans dat verveling snel omslaat in negatief gedrag. Belangrijk is dat de honden goed gesocialiseerd worden en een consequente opvoeding krijgen.